در طراحی و تقسیمبندی فضاهای مختلف یک مجتمع رعایت اصول و ضوابط و داشتن اطلاعات کافی از سرانههای موردنیاز، اهمیت بسزایی دارد. برای طراحی یک مجتمع تجاری خوب نیاز داریم تا در ابتدا راحتی مشتری را در نظر بگیریم. معماران و مهندسین در این راستا وظیفه دارند تا کلیه طراحیها و تقسیمبندیهای خود را بر اساس اصول و ضوابط انجام دهند. با ما همراه باشید تا در این زمینه شما را راهنمایی نماییم.
تقسیمبندی مجتمعهای تجاری از نظر عمودی و افقی| خصوصیات یک مجتمع تجاری اصولی
در دید بودن فروشگاههای مجتمع تجاری
به نقل از بهره برداری مجتمع های تجاری رایزن؛ یک فروشگاه باید از هر نظر قابل رویت باشد و توجه مخاطبین را به خود جلب کند. بهتر است فروشگاههای یک شاپینگمال در محلی قرار بگیرد که مشتری را جذب کند نه اینکه مشتری از آن بدون توجه عبور کند. گذرگاهها و راهروهای پیادهرو یک مجتمع محل خوبی برای ایجاد فروشگاهها هستند.
سیرکولاسیون داخلی
سیرکولاسیون عمودی و افقی، از عوامل مهم و حیاتی در طراحی و تقسیمبندی یک مراکز تجاری است. این موضوع هم به خریداران و هم به کالاها و محصولات فروشگاهها مرتبط است. سیرکولاسیون افقی راههای عبوری خرید در داخل مراکز تجاری، باید بهطرف محلهای سیرکولاسیون عمودی باشد.
محل پلههای برقی و آسانسورها در داخل فروشگاه لازم است تا حد زیادی مناسب باشد و مشتری به سمت فضاهای فروش جلب کند. یکی از نکات مهم در سیرکولاسیون آن است که تاحدامکان رفتوآمد به طبقات مختلف برای مصرفکننده جذاب باشد.
مجتمع تجاری: محوطههای میانی
محوطه میانی هر مرکز خرید، مرکز جاذبه مشتریان است. اغلب مجتمعهای تجاری از یک طرح بسیار عالی برای این بخش استفاده میکنند. این طرحها به کمک گلکاریهای مصنوعی، راهپله با طرحهای مخصوص، پلههای برقی، آسانسورهایی با دیوارهای شیشهای و… ایجاد میشوند.
کیوسکها
نصب کیوسک راه دیگری برای جالب سازی مراکز خرید است و جذب مصرفکننده به سمت مغازه است. از این کیوسکها برای فروش: شیرینیها، اسباببازی، عکس، عطر و… میتوان استفاده کرد. هر کیوسک باید دارای عرض ۳۵ تا ۴۰ فوت یا بیشتر باشد، بهتر است به زیبایی ظاهری یک کیوسک توجه زیادی شود.
ارتفاع طبقات مجتمع تجاری
ارتفاع هر فروشگاه یکی از ویژگیهایی است که برای مشتریان بازدارنده بوده و کارمندان را نیز خسته میکند. ارتفاع طبقات یک مجتمع تجاری در واحدهای بزرگ ۵ تا ۴ متر و در واحدهای کوچک حدود ۳ متر است. همانطور که میدانید مغازه بر نور طبیعی متکی نیست و برای آنکه فضای خود را بهتر کند، نیازمند نور مصنوعی است.
ارتفاع طبقه از مبدأ تراز زمین ۵ تا ۴.۵ متر و در طبقات فوقانی ۴.۷۵ تا ۳ متر است. در فروشگاههای بزرگ با مساحت کف بالا، برای کمد و پیشخوان بر اساس کاربرد حدود ۱۰ مترمربع ارتفاع برای هر ۱۵ نفر در نظر گرفته میشود.
ظرفیت کریدور
هنگامی که در یک مجموعه تراکم بیشتر از حد معمول میشود، اغلب افراد آهستهتر از سرعت طبیعی خود راه میروند این موضوع شاید سبب نارضایتی مشتریان شود؛ بنابراین در مسافتهای کوتاه لازم است تا حدود m3000 تراکم بیشتری در نظر گرفته شود.
در مورد کریدورهایی که عرضشان بیشتر از m ۱۲۰۰ است، ظرفیت رفتوآمد متناسب با عرض کریدور خواهد بود. کمترین عرض پیشنهادی برای گذرگاه اصلی ۱.۹۸ متر و برای گذرگاه فرعی ۰.۹۹ متر است.
پلهبرقی
پلههای برقی یکی از قسمتهای یک مرکز خرید هستند که موجب راحتی و آسایش بیشتر مشتریان میشوند. در پلههای برقی، عرض پلهها برای هر یک از دو نفر معادل ۵۵.۹ سانتیمتر است. همچنین فاصلة بین نرده تا دیوار حدود ۵.۱ سانتیمتر و قطر نرده برابر با ۳.۸ سانتیمتر است.
آسانسور
دستگاههایی مثل آسانسور که بهصورت عمودی حرکت میکنند، باید دارای حداقل فضای انتظاری در حدود ۱۵۰*۱۵۰ باشد. توجه داشته باشید حداکثر مسافت عمودی که آسانسور طی میکند در حدود 25 متر است.
سطح شیبدار
بر اساس مقررات، حداکثر طول شیبراهه ۹ متر است، این مقدار برای پاگرد یک دوازدهم متر است؛ زیرا پاگردها باید باتوجهبه ورود و خروج افراد در مسیر شیبراهه طراحی گردند.
دربهای ورودی
برای مساحتهای کف بیشتر از ۱۵۰۰ مترمربع تمامی ورودیها و خروجیها باید دارای درب باشند. حداقل ارتفاع و عرض ورودیها و گذرگاههای یک مجتمع تجاری در طبقه همکف mm ۳۷۰۰ است. دایره گردش برای این لوازم نیز mm17 است. همچنین حداکثر فاصله هر نقطه از ورودی باید mm ۲۵ باشد. توجه داشته باشید که ورودی پاساژ باید تقریباً ۳.۵متر ارتفاع داشته باشد و خروجی پاساژ نیز به پهنای تقریباً ۴ متر نیازمند است. در طبقات فوقانی ارتفاع و پهنای دربهای خروجی با پلکان برابر است.
شناخت سیستمهای سازهای
در ساخت هر سازهای از جمله مراکز تجاری و شاپینگها باید توجه زیادی به فاصله ستونها کرد. اگر ستونها نزدیک به هم باشند، تقسیمات فضایی دچار اشکال خواهند شد و ستونهای نزدیک به هم در ترتیب وضع کالایی فروش اشکالاتی ایجاد خواهند کرد. به طور معمول مهندسان، عرض فروشگاهها را با ضریبهای ۵ تا ۳ یا ۶ تا ۴ متر در نظر میگیرند.
عرض فروشگاههای خیلی کوچک حدود 3 متر و فروشگاههای نسبتاً بزرگ عرضشان تا 24 متر میرسد؛ لذا فاصله ششمتری میان ستونها معمولاً مناسب است. اگر فاصله ستون برای فروشگاههای کوچک حدود نه متر باشد، به انعطاف بیشتری خواهیم رسید.
اگر ستونی در خطالرأس مغازه قرار گیرد، چنین وضعی در مقایسه با ستونهایی که عقب قرار گرفتهاند، مشکلتر هستند. بنابراین باید به ترتیب ستونبندی و فواصل عمقی و طولی توجه کرد. معمولاً فاصلههای عمقی بیشتر از فواصل طولی است. بهعنوانمثال اگر فاصله طولی حدود ۶ متر باشد، این رقم در عمق به ۱۲ یا ۱۸ و حتی ۲۴ متر خواهد رسید.
سخن آخر مجتمع تجاری
در این مقاله سعی کردیم تا نکاتی را پیرامون تقسیمبندی مجتمع تجاری از نظر عمودی و افقی خدمت شما عزیزان ارائه کنیم. همانطور که مشاهده کردید رعایت اصول دقیق و توجه به اندازههای استاندارد عمودی و افقی در ساخت و تقسیمبندی قسمتهای مختلف یک مجتمع اهمیت زیادی دارد و به همین دلیل نباید از آن سرسری عبور کرد.
در این راستا کمکگرفتن از افراد حاذق و مجرب میتواند تا حدود زیادی به شما در این زمینه کمک کند و راهنمای شما باشد. شما میتوانید کلیه سؤالات خود را با کارشناسان و مهندسین سایت ما در میان بگذارید و جهت کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت ما مراجعه کنید.
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید