دنیای رنگارنگ شاپینگ مالها
امروزه مجتمعهای تجاری یکی از شلوغترین و عمومیترین مکانهای شهری محسوب میشوند که با دو کارکرد اقتصادی و اجتماعی، یکی از پر رفتوآمدترین ساختارهای شهری هستند. بزرگترین نوع مراکز خرید که به شاپینگ مالها (Shopping Mall) معروف هستند نقش بسیار مهمی در چرخه اقتصاد یک منطقه یا حتی شهر ایفا میکنند. در این مطلب قصد داریم در مورد نقش صنعت ریتیل در شاپینگ مال صحبت کنیم و از اهمیت وجود چنین مجتمعهای بسیار بزرگی که در رفع تمامِ نیازهای افراد یک جامعه بسیار اثر گذار هستند، صحبت کنیم.
تعریف صحیحی از شاپینگ مال
به باور بسیاری از مردم جامعه مفاهیمی همچون شاپینگ مال، پاساژ و بازار یک کارکرد شبیه به هم را ارائه میدهند. اما از لحاظ تخصصی این سه مجتمع کاملا با یکدیگر از چند حیث تفاوت دارند. بازارها که قدیمیترین و قدمتدارترین نوع مراکز خرید – داد و ستد کالا – هستند عمدتا در فضای باز ایجاد میشوند و معماری بسیار قدیمی در عین حال سادهای دارند.
پاساژ هم که ساخت آن در چند سال گذشته در ایران بسیار رونق داشته است، به مرکز خریدی گفته میشود چندین طبقه، با واحدهای خریده نسبتا به یک اندازه که افراد برای رفع نیازهای کالایی خود به آن رجوع میکنند. در پاساژها خبری از مراکز تفریحی و فرهنگی نیست و تمامیِ طبقات به مغازههای گوناگون اختصاص یافته است.
اما شاپینگ مالها که نقش بسیار پررنگی را در صنعت ریتیل (Retail) یا همان خرده فروشی ایفا میکنند از چندین حیث حائز اهمیت هستند. شاپینگ مال عمدتا یک بنای کاملا مستقل است که در خود امکانات ویژهای را جای داده است. از جمله این امکانات میتوان به پارکینگهای مسقف چندین طبقهای، مراکز تفریحی مانند شهربازی، فود کورت و کافی شاپهای متنوع و مراکز فرهنگی مانند سالنهای سینما، تئاتر، گالریهای هنری و حتی موزه اشاره کرد.
طراحی و ساختار چنین مجتمعهای بسیار بزرگ به نحوی است که از خارج شدن افراد پس از خرید مختصر جلوگیری میکند و با ارائه طیف وسیعی از امکانات ویژه و دلنشین افراد را به سپری کردن مدت زمان بیشتری در شاپینگ مال مجبور میکند. از اینرو هیچ مرکز خریدی با این قدرت نمیتواند بر صنعت ریتیل نقش بسزایی داشته باشد.
شبکه ریتیل – خرده فروشی و فروشگاه داری – چیست؟
شبکه ریتیل به عنوان حلقه پایانی و مهمترین جزء زنجیره عرضه مستقیم کالا به مشتری نهایی، اهمیت فوقالعادهای در پویایی اقتصاد جامعه داشته است که امروزه با توجه به اهمیت بسیار زیادِ آن به یک صنعت مستقل به نام صنعت ریتیل بدل شده است.
هر نوع عرضه کالا به مصرف کننده نهایی – به جای فروش آن به کارخانه یا تامین کنندهها و یا عمده فروشان – ریتیل فروشی یا خرده فروشی نامیده میشود. هرچه مراکز تجاری متنوعتری در یک شهر وجود داشته باشند و بتوانند جمعیت بیشتری را به سمت خود بکشانند، مسلما نقش بسزایی را در اقتصاد یک شهر ایفا میکنند.
نقش و اهمیت شاپینگ مال در صنعت ریتیل
همانطور که گفتیم، بازارهای ترکیبی بیش از هر مکان دیگری مورد توجه عموم جامعه قرار دارد. بدین منظور در طول قرن بیستم خرده فروشیهایی که سراسر خیابانهای اصلی را احاطه میکردند جای خود را به مراکز خرید محصور و فروشگاههای چندمنظوره (شاپینگ مال ها) دادهاند.
فرصت بسیار عالی برای ریتیل فروشی در شاپینگ مال
شاپینگ مال ها به دلیل چندمنظوره بودن، توانایی تغییر فرهنگی جوامع و یا ایجاد فرهنگهای جدید را دارند چرا که به طور متوسط گزارش شده است، بازدید از آنها به اندازه نصف ظرفیت ورزشگاه آزادی – یعنی 50،000 نفر – است.
شاپینگ مال ها نقش بسزایی در امر ارزآوری به کشور دارا هستند، به طوری که در شهری مانند دبی اقتصاد بدون وجود شاپینگ مال فلج خواهد شد. این مراکز برای تمامی اقشار جذاب هستند و در کنار جذابیتهای بصری میتوانند به نرخ بالای فروش کالا به صورت مستقیم یا ریتیل کمک کنند.
نمایندگیهای برندهای معروف در شاپینگ مال
یکی دیگر از جذابیتهایی که میتواند به صنعت ریتیل در شاپینگ مال کمک کند وجود برندهای معروف دنیا در کنار هم است. این مجتمعهای چندمنظوره با آماده کردن بستری مناسب میتوانند میزبان برندهای معتبر جهانی باشند.
امکان مقایسه قیمتها و بررسی اقلام مختلف در کنار یکدیگر بدون نیاز به پیادهرویهای طولانی و خستهکننده یکی دیگر از ویژگیهای مثبت شاپینگ مال ها است که اثر مستقیمی بر صنعت ریتیل یک کشور ایفا میکنند.
از اقلام بسیار کوچک تا کالاهای بسیار بزرگ همه در شاپینگ مال
برخی از فروشگاهها به مساحت بیشتری احتیاج دارند مانند خرده فروشانی که در صنعت مبلمان و لوازم خانگی فعالیت میکنند و برخی دیگر مانند موبایلفروشی و طلافروشی به ابعاد کوچکتری. شاپینگ مال تنها مرکز خریدی است که میتواند با اختصاص دادن فضای مناسبِ هر صنعت به صورت کاملا حرفهای به رفع طیف وسیعی از نیازهای یک جامعه کمک کند.
طراحی و ساخت شاپینگ مال باید به صورتی باشد که مغازهداران و همچنین مشتریان به راحتی بتوانند کالاهای بزرگ و کوچک را جابجا کنند. از اینرو برای فروشگاههایی که به مساحت بیشتری احتیاج دارند در شاپینگ مال ها توجه ویژهای میشود. آنها – ریتیل فروشان کالاهای بزرگ – اکثرا در طبقات فوقانی شاپینگ مالها قراردارند و از بالابرهای اختصاصی نیز استفاده میکنند. هرچه شاپینگ مالها بتوانند اقلام مختلفی را به صورت اختصاصی به فروش برسانند مسلما اقشار مختلف بیشتری به آنها مراجعه میکنند که از این رو میتوانند به صنعت ریتیل و فروش کالا به صورت مستقیم اثر مثبتی بگذارد.
ساخت و مدیریت شاپینگ مال به صورت حرفهای فقط با رایزن
اگر قصد دارید در صنعت فروش به صورت ریتیل در شاپینگ مال ها به ارقام نجومی دستیابید، باید از همان ابتدا – قبل از ساخت مجتمع – به فکر آن باشید. شرکت رایزن که متخصص مدیریت و بهرهبرداری مجتمعهای تجاری و چند منظوره است.
گروه تخصصی رایزن به عنوان مشاور تخصصی در امور بهرهبرداری، فروش و اجاره با بهرهگیری از توان علمی و تجارب خود در حال ارائه طیف کاملی از خدمات مورد نیاز ساخت و قبل از ساخت مجموعههای اداری، تجاری و مسکونی میباشد.
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید